Hoe houd ik mijn mond gezond?

Veel mensen hebben last van amandelstenen. Je kunt ze herkennen aan de gele brokjes die je ophoest, maar het kan ook voor een stinkende adem en een droge mond zorgen. Gelukkig zijn de amandelstenen volledig onschuldig, maar dit betekent niet dat je er niet veel last van kunt hebben. Hoe kun je een stinkende adem voorkomen en kun je de amandelstenen verwijderen? Lees verder voor de antwoorden op al je vragen!

Waar komen amandelstenen vandaan?

Amandeelsteentjes komen uit je keelamandelen. Ze houden binnendringende ziekteverwekkers tegen. Toch zijn ze ook een favoriete plek voor bacteriën. Ook blijven hier voedingsresten, speeksel en dode witte bloedcellen achter. Dit opgehoopt vuil is de oorzaak voor de slecht ruikende amandelstenen.

Wat zijn de symptomen van amandelstenen?

Hoe weet je dat je last hebt van amandelstenen? Het zijn kleine brokjes in een witte of gele kleur. De brokjes komen los en vervolgens hoest je ze als het ware op. Soms kun je ook het gevoel hebben dat er iets vastzit in je keel. Daarnaast kun je ook last hebben van een droge mond of een beslagen tong. Het meest voorkomende symptoom van amandelstenen is een stinkende adem. De geur van de amandelstenen wordt veroorzaakt door een mix van bacteriën en gassen. Dit symptoom kan je zelfvertrouwen flink aantasten en kan zeer vervelend zijn in sociale situaties.

Hoe kan ik amandelstenen voorkomen?

Om de vorming van amandelstenen te voorkomen is het zeer belangrijk dat je je mond en tong erg goed verzorgt. Gebruik bijvoorbeeld een tongschraper of een mondspoeling die je goed ver in je keel kan gorgelen. Daarnaast zijn er veel mondspoelingen beschikbaar die op basis van een actieve zuurstof formule zijn. Deze stof pakt namelijk de bacteriën aan in je mond. Verder is het zeer belangrijk dat je genoeg speeksel produceert. Je slijm biedt namelijk een natuurlijke bescherming tegen bacteriën. Zodra je dit niet genoeg aanmaakt, kunnen de bacteriën hun vrije gang gaan. Daarom zijn er diverse mondverzorgingsmiddelen beschikbaar die je helpen bij de aanmaak van speeksel.

Hoe kan ik mijn amandelstenen verwijderen?

Heb je last van amandelsteentjes, dan wil je daar uiteraard zo snel mogelijk van af. Er bestaan diverse instrumenten om ze veilig te verwijderen. Je amandelen zijn zeer kwetsbaar, dus gebruik liever geen scherpe producten zoals een tandenstoker. Veel mondverzorging merken hebben diverse instrumenten uitgebracht die specifiek bedoeld zijn om je amandelstenen te verwijderen. Wil je het eerst zelf uitproberen, dan kun je ze handmatig proberen te verwijderen met een vochtig wattenstaafje.

Add a Comment

Your email address will not be published.