Wat is een hospicehuis

Wat is een Hospice

Terminaal zieke mensen bevinden zich in de laatste fase van het leven. Terminaal wordt in de gezondheidszorg aangeduid als de laatste weken of maanden, voordat diegene zal overlijden aan een ongeneeslijke aandoening. Dit is een heftige periode voor de betreffende persoon en ook alle familie en vrienden. Wanneer mensen gediagnostiseerd zijn met een terminale stained-glass-by-hospice-houseaandoening, ontstaat vaak de behoefte om deze fase in alle rust en vrede afscheid te nemen van het leven. Het ziekenhuis kan dan een plek zijn waar deze wens niet in vervulling kan gaan en het is niet altijd mogelijk om in de eigen woning te verblijven. Een hospice biedt terminaal zieke mensen de mogelijkheid om in een veilige en huiselijke omgeving de laatste fase van hun leven door te brengen.

De laatste levensfase

Een hospice is gericht op de laatste levensfase van een persoon. Wanneer mensen terminaal zijn bevonden wil men in veel gevallen op een fijne manier afscheid nemen van wat hen dierbaar was. In een hospice heerst een huiselijke omgeving waar de kwaliteit van het leven centraal staat. De zorg in een hospice is niet gericht op het genezen van de persoon, maar om in de wensen te voorzien van de patiƫnt en om het lijden te verminderen. Deze zorg staat ook wel bekend als palliatieve zorg met als doel de pijn te verzachten.

Er kan een onderscheid gemaakt worden in hospicezorg. Zo heb je de high-care hospicehuizen waar de gehele dag medische zorg aanwezig is om lichamelijke pijn te onderdrukken. Ook bestaan er de bijna-thuis hospicehuizen, waarbij men zorg krijgt zoals ze die in de eigen woning ook zouden krijgen. Zorg komt dan voornamelijk van familie, vrienden, thuiszorg, vrijwilligers en een huisarts. Beide typen hospices zijn gericht op de levenskwaliteit in de laatste fase van het leven.