Wat je moet doen bij het overlijden van je naasten

Als er iemand in je omgeving overlijd kan dit erg hard aankomen. Tijdens een overlijden is het belangrijk dat alles goed verloopt voor de familie en de naasten die het al moeilijk genoeg hebben. Hebben ze bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, en weten de naasten wat er met het lichaam moet gebeuren?

Het lichaam

Het is belangrijk om te weten wat er met het lichaam gedaan moet worden. Tegenwoordig zijn er veel donoren maar er kiezen ook veel mensen voor een begrafenis of om gecremeerd te worden. Ook is er nog een optie om je lichaam aan de wetenschap te geven voor testen en proeven.

Documentatie
Na het overlijden is het nodig om een verklaring af te geven voor het overlijden. Hierna hoor je aangifte te doen van overlijden bij de gemeente van de persoon, je kan ook kijken of er een testament aanwezig is en stel een verklaring van erfrecht op. Tot slot is het van belang om andere verzekeraars en instanties op de hoogte te brengen van het overlijden.

Begrafenisondernemer
Wordt het allemaal teveel? Dan kan je er ook voor zorgen om een begrafenisondernemer in te schakelen. Deze regelt de begrafenis en overige wensen die de familie wilt, er kan namelijk veel op je af komen. Een begrafenisondernemer heeft veel ervaring op het gebied van uitvaarten, instanties, gemeentes en overige zaken.

Een tweede optie is om ervoor te zorgen dat de taken verdeeld worden onder familie en vrienden. Hierdoor neem je niet teveel hooi op je vork en draagt iedereen zijn steentje bij.

Kosten
Tijdens een begrafenis regel je veel dingen. Dit kan op een gegeven moment veel geld gaan kosten. Het is handig als alle rekeningen en kosten die gemaakt te worden goed te bewaren. Sommige kosten zijn namelijk af te trekken van de erfbelasting. Dit scheelt dus weer geld.

Add a Comment

Your email address will not be published.