Hoe kun je het beste begrafenisverzekeringen vergelijken?

Een begrafenisverzekering sluit je af om ervoor te zorgen dat wanneer je overleden bent, je nabestaanden niet met de handen in het haar hoeven te zitten om de uitvaart te kunnen regelen. Het geld dat je hiervoor inlegt wordt gebruikt om de kosten van de uitvaart te financieren, of zelfs de hele begrafenis te regelen. Er zijn veel aanbieders van begrafenisverzekeringen, ieder met eigen voorwaarden en prijzen. Om te weten waar je het beste je begrafenisverzekering kunt regelen is het belangrijk om de verschillende verzekeringen en aanbieders met elkaar te vergelijken.

Soort verzekering

Het eerste wat je moet bepalen wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, is of je kiest voor een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Bij een kapitaalverzekering betaal je premie om na je overlijden deze premie aan de nabestaanden uitgekeerd te laten worden, waarmee de kosten van de begrafenis gefinancierd kunnen worden. Bij een naturaverzekering wordt de premie niet uitgekeerd, maar direct gebruikt om de uitvaart te kunnen regelen. Hierdoor hoeven je nabestaanden niet zelf alles te regelen, want dat doet de verzekeraar al. Een combinatie van de twee is ook mogelijk.

Wat is er verzekerd?

De ene verzekering dekt niet hetzelfde als de andere. Zo kan aanbieder A wel het vervoer regelen, maar zal aanbieder B alleen de uitnodigingen vergoeden. Voordat je een uitvaartverzekering afsluit is het daarom belangrijk te kijken naar wat er wel en niet in je pakket meeverzekerd is. Dit geldt met name voor een naturaverzekering, maar onthoud dat je hier ook op moet letten bij een kapitaalverzekering. Zo vergoeden sommige kapitaalverzekeringen alleen een deel van de kosten en moet de rest door de nabestaanden betaald worden. Al deze voorwaarden zijn in te lezen in het polisblad nog voordat je de verzekering aan hebt gevraagd.

De premie

De doorslag voor welke verzekering je kiest is natuurlijk de prijs. Iedereen wil zo min mogelijk kwijt hoeven zijn aan de premie van de verzekering, maar dit mag niet ten koste gaan van de mogelijkheden. Bekijk daarom eerst welke aanbieders allemaal vergoeden wat jij wilt hebben en kijk daarna pas naar wie de goedkoopste is. Op deze manier kom je niet voor een verrassing te staan als blijkt dat de lagere premie kwam doordat het pakket minder uitgebreid was. Je kunt een verzekering zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt, bijvoorbeeld door te kijken wat er meeverzekerd is en waarvoor de premie gebruikt mag worden. Leg dit ook goed vast in bijvoorbeeld je testament.

Gebruik voor het vergelijken een speciale vergelijkingssite, waar je je gegevens in kunt vullen en zo de beste begrafenisverzekering kunt kiezen die past bij jouw laatste wensen.

Add a Comment

Your email address will not be published.