Help je naasten

Als iemand die dicht bij je staat iets ernstigs overkomt wil je iets voor hen kunnen betekenen. Op dat moment maakt het niet uit wat. De kleinste dingen helpen. Belangrijk is het om in je achterhoofd te houden dat je de situatie probeert te verlichten.

Hulp vragen

Hulp vragen wordt soms als lastig ervaren. Men ervaart het als een drempel. Op zich is dit logisch maar absoluut niet nodig. Het gevaar bij het wachten met hulp vragen is dat het al snel teveel wordt. Waardoor de situatie verergert. Veel mensen zien hulp bieden als iets normaal. Toch wordt het vaak onderschat hoeveel een beetje hulp al kan doen bij het overlijden van een dierbare.

Hulp geven

Het combineren van werk en zorg is soms lastig. De angst heerst dat het al snel teveel wordt. Denk hierbij aan het feit dat je collega’s mee kunnen denken. Misschien kunnen zij bepaalde taken op je werk overnemen waardoor je weer een beetje adem krijgt. Je kan ook denken aan het idee om iets meer thuis te werken of bijvoorbeeld latere diensten te werken. Mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel herkennen misschien wel dat je soms te hard loopt voor een ander waardoor je jezelf een beetje vergeet. Toch is dit wel lastig omdat je natuurlijk een persoonlijke en hechte band hebt met degene die hulp kan gebruiken.

Alle kleine beetjes helpen

Hoe dan ook, houd rekening met het feit dat alle kleine beetjes helpen. Het overlijden van een naaste is een emotioneel proces. Het verlies moet verwerkt worden en iedereen gaat hier anders mee om. Neem degene in rouw eens mee met een uitje. Koop een bloemetje. Of doe een aantal boodschappen. De allerkleinste dingen helpen. Kleine gebaren kunnen op het moment van rouw enorm veel betekenen. Houd hier rekening mee. En vraag liever iets te vaak dan te weinig, want zoals eerder genoemd vindt men hulp vragen erg lastig.

Moet je helpen bij de Uitvaart regelen? Probeer hier overigens ook grenzen aan te geven. Uiteraard kan dit ook uitbesteed worden.

Add a Comment

Your email address will not be published.