De woongroep als opstap tot zelfstandigheid

Als jij ouder bent dan 18 jaar, maar je hebt hulp nodig om zelfstandig te kunnen wonen, dan is een woongroep een ideale tussenstap om dat te bereiken. Of je nu een alleenstaande moeder bent, je bent vastgelopen in je relatie, opleiding of werk of je bent om een andere reden nog niet in staat om helemaal zelfstandig te wonen, dan is dit een optie die een echte uitkomst kan bieden. Woongroepen zijn een vorm van begeleid wonen, waarbij je zoveel mogelijk zelfstandig blijft, maar toch de hulp krijgt die je nodig hebt. Het doel is om jou zelfstandig te maken zodat je de woongroep vol zelfvertrouwen en positieve energie verlaat.

Wat is een woongroep?

Een woongroep is een verzameling van zit- en slaapkamers die gezamenlijke ruimtes delen. Je woont daar samen met andere bewoners waarmee je samen kunt eten of activiteiten kunt doen. Je bent zelfstandig, omdat je verantwoordelijk bent voor je eigen inkomen, je betaalt je huur en je doet je boodschappen. Daarbij krijg je elke week een gesprek met je begeleider. Het doel van deze gesprekken is om jou te helpen weer helemaal zelfstandig te worden. In de groep heb je de mogelijkheid om jezelf terug te trekken in je eigen zitkamer en om je juist tussen de andere bewoners te mengen als je daar behoefte aan hebt.

Op tijdelijke basis

Het wonen in een woongroep is altijd tijdelijk. Je mag maximaal twee jaar blijven. Tijdens deze twee jaar krijg je alle begeleiding die je nodig hebt, dus tegen die tijd zal je ook niet meer in de groep aanwezig hoeven zijn. Er zijn woongroepen in heel Nederland waar je terecht kunt als je net even iets meer hulp nodig hebt. Het is een ideale oplossing voor iedereen die zelfstandig wil wonen, maar dat op dit moment even niet kan.

De bewoners

Elke woongroep heeft een aantal kernbewoners en mensen waar je altijd op terug kunt vallen. Dit zijn jouw vaste buren en zullen een constante factor zijn in je tijd in de groep. Daarnaast zijn er ook bewoners die tijdelijk in de woongroep komen wonen, net als jij. Deze komen en gaan en blijven net zo lang als ze nodig hebben om weer zelfstandig te worden. Dit zijn minder constante factoren in je leven, maar wel mensen die mogelijk hetzelfde hebben meegemaakt als jij, of met dezelfde problemen te maken hebben. Daar heb je dus ook erg veel aan, want jullie bevinden je in hetzelfde schuitje.

Andere opties voor begeleid wonen

Een woongroep is niet de enige manier waarop je begeleid kunt wonen. Er wordt ook beschermd wonen aangeboden, begeleid wonen plus en ambulante begeleiding. In alle gevallen is het doel om jou zelfstandig te maken of een zo zelfstandig mogelijk leven aan te bieden. Je krijgt alle tools die je nodig hebt om dat zelf te doen. De opties zijn beschikbaar voor tienermoeders, voor gehandicapten, ouderen en voor gezinnen. In Nederland sta je er gelukkig nooit alleen voor.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *